o nas


Naš življenjepis

Klub ameriškega nogometa Velenje Black Miners je ustanovila skupina entuziastov in ljubiteljev tega športa na čelu z Lazarjem Stojanovom, ki ima dolgoletne izkušnje na igrišču kot igralec in kot trener doma in v tujini.
Svojo strast in znanje do tega športa je prenašal na prijatelje in sodelavce, ki so se kmalu pridružili družini ameriškega nogometa. Navdahnjena s tem športom je ta skupina mladih fantov 25. novembra 2021 v Velenju ustanovila klub z željo po dvigu nivoja ameriškega nogometa v Sloveniji.
Potem so prišli na idejo, da klub poimenujejo Črni rudarji, po znanem simbolu svojega kraja.

Klub bo kmalu pričel s treningi in promocijami z namenom popularizacije tega športa v Sloveniji. Prizadevanja vodstva niso ostala neopažena in vse več ljudi se je začelo pojavljati na treningih. Po nekaj mesecih trdega treninga in dela je sledil edini logični korak, prva tekma. V sodelovanju z ekipo iz Murske Sobote je bila organizirana neuradna prijateljska tekma med našima ekipama, kjer so na stadionu NK Rudar v dresih Maribor Generals naši igralci uspeli premagati ekipo iz Murske Sobote z rezultatom 36:20 .

Usposobiti želimo čim več selekcij, predvsem mlajših selekcij, ki se bodo udeleževale različnih tekmovanj doma in v tujini.
Kot ljubitelji ameriškega nogometa veste, poleg kontaktnega ameriškega nogometa obstaja tudi brezkontaktni ameriški nogomet – flag football.
Flag football je predvsem selekcija za najmlajše, veliko priljubljenost pa je pridobil tudi med starejšimi.
Ta šport ni namenjen samo moški populaciji, tu so tudi selekcije deklet, ki jih nameravamo vzpostaviti v poletnih dneh novega leta 2022.

Danes je veliko mladih, ki nimajo nobene telesne dejavnosti. Naša ideja je poiskati mlade in nadarjene športnike ter jih vključiti v proces treninga in vključevanje v zdrav življenjski slog. Ameriški nogomet je kot šport zelo primeren za pravilen razvoj mladine. To je edini šport, ki vsebuje več različnih položajev, ki zahtevajo različno fizično pripravljenost, kar pomeni, da so v našem športu dobrodošli nizki in visoki ter vitki in debeli.

Klubski cilji

– Promocija športa, športnega duha in sprejemanje zdravih življenjskih navad
– Razvijanje zanimanja in ljubezni do športa
– Iskanje mladih talentov
– Vzpostavitev več različnih selekcij po starosti
– Udeležba na različnih tekmovanjih v državi in ​​regiji
– Osvajanje naslovov prvakov
– Organizacija treningov kampi
– Protidopinška vadba mladih
– Povezovanje lokalnih športov
– Športno štipendiranje
– Dvig nivoja ameriškega nogometa v Sloveniji

Ameriški nogomet je pri nas redek šport, a vsak, ki se pridruži družini ameriškega nogometa, ostane v njej do konca življenja. Ameriški nogomet ni samo šport, je način življenja!!!

Želim začeti trenirati ameriški nogomet